Svenskstuderande på Instagram

I början av april 2020 var distansundervisning ett faktum för många svenskstuderande världen över. Det är också något som dokumenteras på SI:s Instagramkonto @svenskanivarlden där studenterna turas om att publicera sina egna bilder och berättelser.
En kvinna sitter framför sin laptop och har onlinemöte.

Studenterna från Milano var först ut att berättade om sina liv från hemkarantänen. Ett annorlunda och folktomt Italien framträdde i ord och bild samtidigt som studenterna försökte göra det bästa av situationen och visade prov på både stor empati och kreativitet.

”Om vi inte kan åka till Sverige då ska Sverige komma till oss”, skriver Annalisa från Venedig. Hon syftar därmed på allt som finns att tillgå digitalt för en språkstuderande som till exempel svensk musik och svensk film. Eller varför inte göra som Aurora i Mexiko City och ta hem dofter från Sverige genom att baka kanelbullar.

Nu, när detta skrivs, i mitten av maj är det studenterna i Göttingen i Tyskland som har hand om kontot och sedan följer studenter som pluggar svenska i Alger, Seoul och München. Om du inte varit i Göttingen tidigare så kan du få en rundtur i ett kort filmklipp som studenterna publicerat.

Lästips för svenskstuderande

Att läsa romaner på originalspråket svenska är något som de flesta studenter som kommit en bit på väg i sina studier varmt rekommenderar i dessa dagar. Det gäller bara att börja. Och vad stolt man blir när man upptäcker att man faktiskt förstår en hel del!

Några av studenternas lästips i olika svårighetsgrader:

  • En man som heter Ove av Fredrik Backman
  • Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren
  • Helvetet jag kallade kärlek av Lena Bivner
  • Paris – Dakar av Jens Liljestrand
  • Kallocain av Karin Boye
  • Jag for ner till bron av Karin Smirnoff
  • Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson

Till @svenskanivarlden på Instagram

Pluggar du svenska vid ett universitet eller en högskola utanför Sverige och gillar att fotografera? Då är du välkommen att vara värd för @svenskanivarlden under en vecka tillsammans med dina studiekamrater. Mejla till sveu@si.se för mer information.