Svenska som huvudämne firar tio år i Shanghai

Shanghais universitet för internationella studier arrangerade  en svensk kulturvecka den 6–10 mars för att fira att svenska funnits som huvudämne i tio år på universitetet.

Svenskveckan inleddes under måndagen med en ceremoni på universitetsområdet i Hongkou för att inviga SISU:s nya centrum för Sverigestudier. Närvarande var bland annat SISU:s rektor Cao Deming och Liselotte Lindahl, Sveriges generalkonsul i Shanghai. Centrumet är en del av universitetets satsning på att stärka forskningen inom svensk och nordisk samhällskunskap, politik, ekonomi och kultur.

Under tisdagen besökte Patrik Hadenius, redaktör för Språktidningen, och Charlotta Johansson, SI, universitetsområdet i Songjiang. Patrik Hadenius, föreläste om förändringar och trender i svenska språket, och SISU:s studenter berättade lite om hur man leker med språket i Kina. Charlotta Johansson presenterade inte bara SI:s verksamhet utan diskuterade även de aktuella bilderna av Sverige.

Under onsdagen höll serietecknaren och konstnären Bim Eriksson en föreläsning och workshop där studenterna själva fick prova på att teckna – vilket var mycket uppskattat och lockade till många skratt.

Under veckan har det även arrangerats flera andra aktiviteter, såväl på universitet som utanför. SISU:s svenskstudenter har exempelvis besökt mellanstadieskolan Yangjing Shiyan Xiaoxue i Pudong, för att undervisa eleverna som studerar svenska där.

Text och bild: Lin Engdahl, svensklektor i Shanghai