Under veckan i Stockholm gör studenterna besök på svenska lärosäten, riksdagen, Sveriges radio och andra samhällsinstitutioner. De får bland annat träffa politiker, journalister och svenska studenter. Programmet innehåller även kulturella inslag såsom bio- och teaterbesök.

I samband med besöket passade SI på att intervjua tre av studenterna från Ryssland. Maria Nikonova studerar svenska vid universitetet i Kaliningrad, Tatiana Alekseeva läser sedan två år tillbaka svenska vid det Ryska statliga universitetet i Moskva och Paulina Benuchis studerar vid Moskvas statliga lingvistiska universitet.

Några frågor till Maria Nikonova, Kaliningrad

Hur kommer det sig att du ville lära dig svenska?

– När jag kom till universitetet visste jag först inte att jag skulle lära mig svenska, men när jag fick välja det blev jag jätteglad. Jag gillade Sverige och svensk litteratur och när jag lyssnade på det svenska språket tyckte jag att det lät så melodiskt och fint.

Vad visste du om Sverige innan du började studera språket?

– Jag läste på nätet, tittade på bilder och tyckte mycket om det jag läste. Jag läste om svensk historia och om samhället och förstod att det inte liknade Ryssland. Så jag blev intresserad av att lära mig svenska och besöka Sverige.

Vad vill du uppnå med dina studier?

– Svenska är jätteviktigt för mig för mitt framtida jobb. Kanske kan jag bli tolk eller översättare från svenska till ryska och kanske flytta till Moskva, S:t Petersburg eller utomlands. Jag vet inte ännu men jag tror att mina svenskkunskaper kommer att bli viktiga.

Till sist, vad är det viktigaste intrycket från ditt besök?

– Vårt besök på Dramatiska teatern (Dramaten). Det var så intressant att höra svenska talas från en scen. Annars är det mest i filmer eller på nätet jag hör språket, men där talade alla svenska och jag kunde lyssna på dem.

– Pjäsen var jättebra och jag kunde förstå de andra i publiken och uppleva något tillsammans med dem. Jag kände mig som en svensk tjej – det var jättekul!

Porträtt av Tatiana Alekseeva
Tatiana Alekseeva på besök på Svenska institutet i Stockholm. Foto: Johanna Henriksson

Några frågor till Tatiana Alekseeva, Moskva

Varför började du lära dig svenska?

– Jag ville lära mig språk. Jag började studera polska och svenska eftersom de var nya språk för mig och som det erbjöds kurser i på universitetet. Jag blev, lite förvånande, mycket intresserad av svenska när jag började studera språket.

Vad visste du om Sverige innan du började studera svenska?

– Jag visste inte så mycket. Lite om kultur och jag hade tittat på Ingmar Bergmans filmer. Men jag visste inte mycket om Sverige som land.

Vad är ditt mål med att lära dig svenska?

– Jag har blivit väldigt förtjust i svenska. Det låter mycket musikaliskt och vackert. Jag vill fortsätta att läsa svenska och kanske bli översättare mellan svenska och ryska. Det hoppas jag kunna göra i framtiden.

Och vad är den största överraskningen eller viktigaste intrycket från ditt besök?

– Det är första gången jag besöker Sverige och det är mycket intressant att se universiteten vi har besökt. De liknar inte ryska universitet. Det var också intressant att besöka riksdagen och se hur allt fungerar där. Jag gillar Stockholm och arkitekturen och designen här mycket!

Paulina Benuchi studerar svenska vid Moskvas statliga lingvistiska universitet. Foto: Johanna Henriksson

Några frågor till Paulina Benuchis, Moskva

Hur kommer det sig att du ville lära dig svenska?

– Det var egentligen en impuls. Jag ville bli översättare och tolk. När jag kom till universitetet innan min första termin började fick jag välja ett språk som jag skulle studera. Engelska är mitt huvudämne och så skulle jag välja ett biämne. Jag ville då lära mig ett skandinaviskt språk. De erbjöd norska och svenska och då var min impuls att jag absolut ville lära mig svenska. Jag hade tittat på Bergmans filmer och läst om vikingarna. Jag följde också kungafamiljen på Instagram. Det kan verka lite annorlunda men jag tycker mycket om hur de framstår; inte som upphöjda utan som medborgare. Jag älskar den jämlikhet som finns i Sverige. Jag vill gärna kunna känna mig som en del av det systemet och samhället på något sätt.

Vad visste du om Sverige innan du började studera svenska, utöver det du beskrivit?

– Jag visste att det var ganska dyrt här, att Stockholm är en jättevacker stad, och att det inte finns så många svenskar. Bara ungefär 9 miljoner, tror jag. Jag har alltid varit fascinerad av Norden, samer och nordisk kultur. Jag kände till författare som Astrid Lindgren, några regissörer – lite kultur och så.

Vad är ditt mål med att lära dig svenska?

– Jag vill fortfarande bli tolk och jobba i Sverige och Ryssland på svenska, ryska och engelska. Kanske för ett internationellt bolag. Men det viktigaste är att jag har kontakt med båda länderna. Jag behöver därför nå en nivå på min svenska där jag känner mig helt bekväm att tala och där jag kan känna mig som en del av det svenska samhället när jag är här. Jag vill också bidra till att relationen mellan Sverige och Ryssland stärks och blir bättre.

Och vad är den största överraskningen eller viktigaste intrycket från ditt besök?

– Det har varit många överraskningar. Men det jag älskade mest var ett besök vi gjorde på Stockholm Vatten där vi fick lyssna på en presentation. Jag blev mycket överraskad av systemet här i Sverige med sopsortering, avfall och sådana saker och hur väl man hanterar det. Jag vet att man tar bättre hand om miljön på andra ställen runt om i världen och jag skulle gärna vilja bidra på något sätt. I Ryssland har vi nästan inget system och inte så stor chans att kunna bidra. Men det var häftigt att se att här är det inte bara en, två eller tre personer som bryr sig om miljön utan i stort sett alla bryr sig om hur man lämnar planeten till nästa generation.