Filmer

Här hittar du några filmer som vi hoppas kan ge dig en bild av svenskundervisningen i utlandet och besvara frågan varför så många studenter pluggar svenska.

Vill du jobba som svensklärare vid ett universitet i utlandet?

Varje år i februari utlyser och förmedlar Svenska institutet lediga svensklärartjänster vid universitet och högskolor i utlandet, så kallade utlandslektorat. I den här filmen får du möta tre utlandslektorer som berättar hur det är att undervisa vid ett utländskt lärosäte.

Svenskstudent – och sen?

Drygt 18 000 personer studerar svenska eller svenskrelaterade ämnen varje år vid universitet utanför Norden. Många av dem kombinerar språkstudierna med studier i samhällsvetenskapliga, naturvetenskapliga eller tekniska ämnen. Men vad händer efter studierna? I den här filmen får du möta fyra unga personer. De har alla studerat svenska och fått stor nytta av sina språkstudier.

Swedish student – and then? (undertext på engelska)

Varför svenska? Svenskstuderande i utlandet berättar.

I den här filmen får du träffa tre personer som av olika anledningar valt att lära sig svenska. Intervjuerna är gjorda på en sommarkurs i svenska på Malungs folkhögskola.

Swedish Lucia around the world

Lucia firas traditionsenligt vid de flesta lärosäten som erbjuder svenskundervisning. Studenterna blir ofta engagerade att lussa på svenska företag, organisationer och ambassader.