SI utlyser utlandslektorat i svenska

Det är viktigt att en utlandslektor är självständig, flexibel och nyfiken, säger Lennart Grape. Nu är han utlandslektor för fjärde gången, denna gång i Belgrad.
Porträtt av Lennart Grape i Belgrad.

Vad är det som lockar med lektorsjobbet?

– Det är alltid spännande att komma till en ny plats och möta unga personer som är nyfikna på Sverige och genuint intresserade av vår kultur och vårt samhälle. Av alla möjliga språk och ämnen som de kan läsa så har de valt svenska. Ibland kanske det är av en slump, men oftast inte, säger Lennart Grape.

Hur har lektorsyrket och språkstudier förändrats under den tid du varit verksam?

– Det som framför allt har förändrats är tekniken. På 90-talet tog jag tacksamt emot en dagstidning från SI, men nu är informationsflödet enormt. Man har tillgång till allt på ett helt annat sätt och kan lättare hålla sig à jour med vad som händer i Sverige. Jag följer nyhetssändningar och debatter och känner mig hemma samtidigt som jag förstås inte är hemma. Och studenterna har i regel sett alla svenska serier och filmer innan jag har gjort det. För att inte tala om all ny svensk musik som de kan mer om än jag kan. Min roll blir snarare att vägleda dem i det stora utbud som erbjuds.

Läs intervjun med Lennart Grape i sin helhet

Här hittar du fler intervjuer med andra svensklärare runt om i världen.


Svenska institutet utlyser och förmedlar ett antal svensklärartjänster i början av februari varje år. Läs mer om lediga lärartjänster.