Den svenske emigranten pastor Eric Norelius grundade 1862 en kristlig folkhögskola i Red Wing. Skolan flyttade 1876 till Saint Peter och bytte då namn till Gustavus Adolphus College. I dag har Gustavus cirka 2 250 studenter.

Det första man lägger märkte till när man besöker Gustavus Adolphus College är kopplingen till Sverige. Här finns flera målningar och statyer av Gustav II Adolf och andra kända svenskar. Och även byggnader, lärosalar och parker har svenskklingande namn. Universitetsbiblioteket är namngett efter Folke Bernadotte. Den botaniska trädgården är uppkallad efter Carl von Linné. I den stora konferenssalen, Alfred Nobel Hall of Science, arrangeras varje år en nobelkonferens med olika teman.

Svenska språket i fokus

Ursula Lindqvist är institutionschef vid Department of Scandinavian Studies och har arbetat på Gustavus sedan hösten 2013. Dessförinnan har hon undervisat vid en rad olika universitet i USA både i svenska och i andra ämnen.

– Gustavus Adolphus College har i särklass störst antal svenskstuderande av alla colleges och universitet i Nordamerika, säger Ursula Lindqvist. I dag läser cirka 90 studenter svenska. Institutionen erbjuder breda och tvärvetenskapliga kurser, och vi har ytterligare 100 studenter som läser Sverigerelaterade ämnen på engelska.

– Varje år kommer studenter långväga ifrån för att studera på det här lilla colleget på prärien, fortsätter Ursula. Här kan de läsa både skandinavistik, svenska och andra ämnen som intresserar dem, som till exempel biologi, fysik, konst, statskunskap, ekonomi och psykologi.

Gustavus har även ett gästartistprogram, Out of Scandinavia, som har funnits sedan 1989. Den första gästartisten var den samiske jojkaren, diktaren och aktivisten Nils-Aslak Valkepää, och sedan dess har gäster från alla de nordiska länderna bjudits in. Gästartisten är ofta en person vars konstnärskap knyter an till de kurser som undervisas för tillfället. Artisten stannar en vecka för att umgås med studenterna, närvara under lektionerna och föreläser eller uppträder i regel både för studenterna och för en allmän publik.

– I maj 2016 hade vi nöjet att ta emot den samiska sångerskan, låtskrivaren och miljöaktivisten Sofia Jannok. Det var ett besök som uppskattades mycket, såväl av studenter som av lärare, säger Ursula Lindqvist. Under sitt besök uppträdde Sofia Jannok också tillsammans med ursprungsamerikaner.

Perry Esping och Emily Pratt studerar svenska och andra ämnen på Gustavus Adolphus. Foto: Eva Jernström, SI

Från språkläger till högre utbildning

Emily Pratt studerar engelska och skandinaviska på Gustavus.

– Jag är uppvuxen i Minnesota och det finns många högskolor här, men jag visste att jag ville studera svenska och valde då Gustavus som är ett av två ”Swedish liberal arts college” i Mellanvästern i USA.

Emily bor på Sweden House som är ett studenthem där det bor 10–12 studenter varje år. Alla studenter kan ansöka om att få bo där, men den som har svensk bakgrund eller studerar svenska har förtur.

Emilys intresse för svenskan tog fart när hon som sjuåring deltog i ett sommarläger som arrangerades av Concordia Language Villages. Där sökte hon sig till Sjölunden som det svenska språklägret heter. Det blev många somrar på Sjölunden för Emily och i år arbetade hon för första gången som ledare på lägret.

– På språklägren varvas fritidsaktiviteter med språkinlärning. Främst lär sig barnen svenska genom språkbad, det vill säga en metod där man tillägnar sig det främmande språket i naturliga situationer, berättar Emily.

Utbyten med Sverige

Gustavus har utbytesprogram med Uppsala universitet, Linnéuniversitetet samt med Mora folkhögskola. Läsåret 2018/2019 var Emily Pratt utbytesstudent vid Mora folkhögskola där hon gick allmän kurs. På så vis kunde hon fördjupa sina kunskaper i svenska.

Perry Esping går sitt tredje år på Gustavus. Han kommer från Dallas i Texas och började läsa svenska på egen hand med hjälp av en mobilapp.

– Jag har släktingar som emigrerade från Sverige till USA på 1860-talet och därför ville jag som svenskättling också lära mig språket, säger Perry.

På Gustavus Adolphus kan man gå ett program som heter Sweden Today. Det innebär att man under en vårtermin reser runt i Sverige samtidigt som man följer kurser i olika ämnen. Programmet startade 2009 och erbjuds vartannat år. Perry Esping deltog i programmet under våren 2019.

– Vi hade kurser i svenska språket, samisk kultur, svensk geologi, miljö- och klimatfrågor och svensk politik. Och vi besökte hela landet, från norr till söder. Vi var bland annat i Jokkmokk, Umeå, Östersund, Mora, Uppsala, Stockholm, Visby, Växjö och Göteborg,

Språkstöd och fika

Både Emily och Perry arbetar som ”tutors” i svenska. Det innebär att de hjälper studenterna och finns på plats flera dagar i veckan för att svara på deras frågor. Helst genom att få dem att tänka till och själva komma underfund med hur språket fungerar. De deltar också ibland i Ursula Lindqvists lektioner som extralärare.

En gång i veckan är det ”svenskt fika” på colleget och ibland har man även gäster. I september kom till exempel den svenska ambassadören Karin Olofsdotter på besök.

Det råder en positiv anda på Gustavus och har man en gång studerat här så är man för alltid en ”Gustie”.

Länkar:

Gustavus Adolphus College

Sjölunden – Concordia Language Villages