Sommarkurser i svenska språket och kulturen

Vill du plugga svenska i Sverige sommaren 2021? På en sommarkurs får du tala svenska varje dag och fördjupa dina kunskaper i språket. Du får också uppleva Sverige under de vackra sommarmånaderna och lära dig mycket om landet.
Tre personer sitter i ett klassrum och diskuterar.

Gå en sommarkurs i svenska!

SI:s sommarkurser vänder sig dig som studerar svenska som främmande språk vid ett universitet i utlandet. Kurserna syftar till att ge ett brett perspektiv på det moderna Sverige och är ett komplement till traditionella universitetsstudier.

Sommarkurserna är cirka tre veckor långa och äger rum på folkhögskolor runt om i Sverige. Under kursens gång bor du på skolan tillsammans med de andra deltagarna. Utöver språklektioner anordnas utflykter och intressanta studiebesök så att du får lära känna Sverige.

Sommarkurser 2021

Axevalla folkhögskola
Sommarkurs på Axevalla
Nivå: A2/B1 enligt GERS
Datum: 20 juli–6 augusti

Malungs folkhögskola
Läsa och skriva i Dalarna – ett kreativt möte med språk, litteratur och kultur
Nivå: B2/C1 enligt GERS
Datum: 27 juli–14 augusti

Kalix folkhögskola
Svenska med inslag av norrbottnisk konst, kultur och historia
Nivå: A2/B1 enligt GERS
Datum: 2–20 augusti

Hola folkhögskola
Ett möte med Sverige
Nivå: A2/B1 enligt GERS
Datum: 13–30 juli

Läs om de olika språknivåerna i GERS

Hur ansöker jag om en plats?

Du skickar din ansökan direkt till folkhögskolan. Ansökningsblanketterna hittar du på respektive folkhögskolas webbplats. Vi länkar till dem härifrån när de har publicerats.

Finns det stipendieplatser?

Svenska institutet erbjuder 40 stipendieplatser vardera till de olika sommarkurserna. Stipendieplatserna är avsedda för dig som studerar svenska vid något av de universitet i utlandet som finns med på SI:s adresslista över svenskundervisning i utlandet. Kontakta din svensklärare vid universitetet om du vill söka stipendium. Du ansöker om stipendium i samband med att du ansöker om plats (se ovan).

Sista ansökningsdatum är den 31 mars 2021.

På sommarkurserna finns det många tillfällen till rekreation som t.ex. spel. bad, paddling, cykling och skogspromenader. Foto: Sofia Sabel

Röster från tidigare kursdeltagare

”Kursen är det bästa som har hänt mig.”

”Sommarkursen är en fantastisk möjlighet att förbättra min svenska och träffa nya människor.”

”Jag är lycklig att kunna säga att jag har upplevt ett underbart möte med Sverige.”

Svenska institutet har erbjudit sommarkurser i svenska för utländska studenter sedan 1960-talet. Kurserna har lockat deltagare från hela världen och gett många studenter levande kunskaper i språket och ett oförglömligt möte med Sverige. Sommarkurserna bygger på ett samarbete mellan SI och olika kursarrangörer, oftast folkhögskolor.

För mer information kontakta: