Teamwork
Studenter på sommarkursen 2019 på Billströmska folkhögskolan. Foto: Sofia Sabel/imagebank.sweden.se

Gå en sommarkurs i svenska!

Sommarkurserna vänder sig i första hand till dig som redan studerar svenska som främmande språk vid ett universitet i utlandet. Kurserna är ett komplement till traditionella universitetsstudier och syftar till att ge ett brett perspektivt på det moderna Sverige.

Sommarkurserna är cirka tre veckor långa och äger i regel rum på folkhögskolor runt om i Sverige. Under kursens gång bor du på skolan tillsammans med de andra deltagarna. Förutom språklektioner får du göra utflykter och studiebesök till olika intressanta platser för att bättre lära känna Sverige.

Hur ansöker jag om en plats?

I februari 2020 informerar vi mer om sommarkurserna och var och när de äger rum samt hur du ansöker om en plats.

Finns det stipendieplatser?

Svenska institutet erbjuder stipendieplatser till studenter som läser svenska vid något av de universitet i utlandet som finns med på SI:s kontaktlista över svenskundervisning i utlandet. Din svensklärare på universitetet kommer att få information om hur man söker en stipendieplats.

Kan jag betala för en plats?

Ja, det brukar i regel finnas enstaka platser för betalande studenter.

Kubb
På sommarkurserna finns det många tillfällen till rekreation som t.ex. spel. bad, paddling, cykling och skogspromenader. Foto: Sofia Sabel/imagebank.sweden.se

Röster från kursdeltagare

”Jag är så glad att jag var här. Det var en utmärkt upplevelse. Jag vill studera i Sverige igen i framtiden och hoppas att jag kan göra det.”
Sofia, Ryssland

”Jag uppnådde alla mina mål och mer därtill. Alla var snälla, det var intressant och lärorikt. Sverige är jättevackert. Jag ska komma tillbaka till Sverige tack vare den här erfarenheten.”
Samantha, Frankrike

”Tack så jättemycket för möjligheten att tillbringa en underbar tid i Sverige!”
Malgorzata, Polen

”Sommarkursen har varit den bästa upplevelsen i mitt liv. TACK!”
Ana Rosa, Mexiko

”Jag kunde aldrig tänka att jag skulle få så mycket motivation och kunskaper och träffa så många fantastiska lärare och vänner!”
Laura, Lettland

Svenska institutet har erbjudit sommarkurser i svenska för utländska studenter sedan 1960-talet. Kurserna har lockat deltagare från hela världen och gett många studenter levande kunskaper i språket och ett oförglömligt möte med Sverige. Sommarkurserna bygger på ett samarbete mellan SI och olika kursarrangörer, oftast folkhögskolor.