Bild på studenter som paddlar.
Petya Atanasova

Förutom språklektioner får du göra utflykter till olika intressanta platser för att bättre lära känna Sverige. Sommarkurserna är cirka tre veckor långa och äger oftast rum på en folkhögskola. Du bor på skolan tillsammans med de andra kursdeltagarna.

SI:s sommarkurser vänder sig främst till dig som studerar svenska som främmande språk i utlandet, men också till andra med intresse för Sverige och svenska språket. Kurserna syftar till att ge ett brett perspektiv på det moderna Sverige och är ett komplement till traditionella universitetsstudier.

SI har erbjudit sommarkurser i svenska för utländska studenter sedan 1960-talet. Kurserna har lockat deltagare från hela världen och gett många studenter levande kunskaper i språket och ett oförglömligt möte med Sverige. Sommarkurserna bygger på ett samarbete mellan SI och olika kursarrangörer, oftast folkhögskolor.

Hur anmäler jag mig?

Information om kursarrangörer, kursdatum och språknivåer annonseras här i januari 2018. Ansökningsblanketter kommer att finnas på respektive kursarrangörs webbplats.

Finns det stipendieplatser?

Svenska institutet kommer att erbjuda cirka 30 till 40 stipendieplatser vardera till de olika sommarkurserna. Stipendieplatserna är avsedda för dig som studerar svenska vid något av de universitet i utlandet som återfinns i SI:s kontaktlista över svenskundervisning i utlandet. Det finns även platser för betalande deltagare.

Sommaren 2017 erbjöd SI stipendieplatser till totalt fyra kurser på Axevalla folkhögskola, Billströmska folkhögskolan, Hola folkhögskola samt Malungs folkhögskola.

Röster från kursdeltagare 2017

Tack så mycket för stipendiet! Jag är mycket tacksam och tror att mina erfarenheter i Sverige ska bli användbara för min framtid och mitt arbete.

Sommarkursen förändrade mig på alla bra sätt. Jag saknar redan Sverige väldigt mycket och jag är otroligt tacksam för denna erfarenhet.

SI:s sommarkurs ger mer än bara färdigheter inom det svenska språket och grundbegrepp i Sveriges och Nordens kultur, historia, politik, samhälle och vardagsliv.

Det är utan tvivel en stor möjlighet till självutveckling och kulturellt utbyte, en värdefull möjlighet att träffa nya intressanta människor från hela världen. Det var ett underbart, mångsidigt och motiverande möte med Sverige!

Tack för den bästa sommaren i mitt liv!