Bild på studenter som paddlar.
Petya Atanasova

Gå en sommarkurs i svenska!

Sommarkurserna är cirka tre veckor långa och äger rum på folkhögskolor runt om i Sverige. Under kursens gång bor du på skolan tillsammans med de andra deltagarna. Förutom språklektioner får du göra utflykter till olika intressanta platser för att bättre lära känna Sverige.

SI:s sommarkurser vänder sig främst till dig som studerar svenska som främmande språk i utlandet, men också till andra med intresse för Sverige och det svenska språket. Kurserna syftar till att ge ett brett perspektiv på det moderna Sverige och är ett komplement till traditionella universitetsstudier.

SI har erbjudit sommarkurser i svenska för utländska studenter sedan 1960-talet. Kurserna har lockat deltagare från hela världen och gett många studenter levande kunskaper i språket och ett oförglömligt möte med Sverige. Sommarkurserna bygger på ett samarbete mellan SI och olika kursarrangörer, oftast folkhögskolor.

Hur anmäler jag mig?

Mer information om sommarkurserna och hur du anmäler dig publiceras här i februari 2019.

Finns det stipendieplatser?

Svenska institutet erbjuder stipendieplatser till sommarkurserna. Stipendieplatserna är avsedda för dig som studerar svenska vid något av de universitet i utlandet som ingår i SI:s adressförteckning över svenskundervisning i utlandet.

Studenter i ett klassrum
Studenter på Hola folkhögskola 2018. Foto: Sophie Engström

Röster från kursdeltagare

Tack så mycket för stipendiet! Jag är mycket tacksam och tror att mina erfarenheter i Sverige ska bli användbara för min framtid och mitt arbete.

Sommarkursen förändrade mig på alla bra sätt. Jag saknar redan Sverige väldigt mycket och jag är otroligt tacksam för denna erfarenhet.

SI:s sommarkurs ger mer än bara färdigheter inom det svenska språket och grundbegrepp i Sveriges och Nordens kultur, historia, politik, samhälle och vardagsliv.

Det är utan tvivel en stor möjlighet till självutveckling och kulturellt utbyte, en värdefull möjlighet att träffa nya intressanta människor från hela världen. Det var ett underbart, mångsidigt och motiverande möte med Sverige!

Tack för den bästa sommaren i mitt liv!

Länkar till andra sommarkursarrangörer

Riksföreningen Sverigekontakt
Uppsala International Summer Session