Grattis till vinnarna i vår skrivtävling!

Vi har nu utsett tre vinnare, utan inbördes ordning, i SI:s skrivtävling 2020 "Att vara svenskstuderande under coronapandemin". Ett stort tack till alla studenter som deltagit! Det har varit både intressant, rörande och roligt att läsa alla bidrag. Vi fick sammanlagt in 65 texter från 23 länder. Arne Johnsson, poet och litteraturkritiker, medverkade i juryn utöver representanter för SI.

Läs mer om vinnarna med länkar till deras texter.

Porträtt
Ayla Florin. Foto: Privat
Ayla Florin, Universitetet i Zürich, Schweiz
Jag läser tyska och skandinaviska språk- och litteraturvetenskap. Jag är intresserad av språkens historia, struktur, klang och framför allt litterära användningar. Genom mina studier har jag lärt mig svenska, vilket alltid varit en av mina stora, språkliga drömmar: min familj har rötter i Sverige och vi har tillbringat många somrar i vår svenska stuga. Jag hade dock aldrig riktigt lärt mig språket och kunde därför varken kommunicera med mina släktingar eller lära känna den svenska kulturen i sin helhet. För mig utgör litteraturen en otroligt stor del av kulturen och man upplever den bäst på originalspråket. Litteratur är ett spännande språkligt medium eftersom den speglar kulturens struktur och regler. Eller tvärtom, bryter strukturen som till exempel i poesi, vilket jag tycker är den mest fascinerande formen av litteratur.
Juryns motivering: En vacker och i bästa mening poetisk skildring av såväl ett yttre som ett inre liv under coronapandemin.
Längtan efter smultron
Man på bergknalle i skärgården. En by syns i bakgrunden.
Paweł Łuczak. Foto: Privat
Paweł Łuczak, Adam-Mickiewicz-Universitet i Poznan, Polen
Jag har precis avslutat mina femåriga studier i svensk filologi och skandinavistik i min hemstad Poznań. Under mina studieår har jag har upplevt många fantastiska (språk)äventyr både i Sverige och i Polen. Höjdpunkterna var säkert sommarkursen i svenska på Tjörn och Erasmusutbytet i Göteborg – två längre vistelser i Sverige fulla av ovärderliga och oförglömliga erfarenheter bundna till språk, människor, natur och vetenskap. I dag arbetar jag inom marknadsföring och har ständigt kontakt med både svenska, tyska och engelska. Jag har samtidigt inte helt gett upp en av mina största drömmar – att doktorera inom svenska och skandinaviska språk. På fritiden simmar och cyklar jag ofta. Det finns förmodligen inga sportgrenar som jag inte vill prova. Sammanfattningsvis: språk, språk och om igen sport!
Juryns motivering: Hur ett själsligt motståndsarbete mot coronapandemin tar dubbelt avstamp i ett citat av filosofen Wittgenstein och kärleken till språk och studier.
Hur blir man skandinavist i coronatider
En kvinna paddlar i en kanot och vänder sig om.
Rachel Mcleod. Foto: Privat
Rachel McLeod, Universitetet i Aberdeen, Storbritannien
Jag har precis avslutat mina studier i biokemi vid universitetet i Aberdeen. Jag började lära mig svenska när jag jobbade i Sverige för två år sedan som en del av mina studier. Att lära mig svenska hjälpte mig att integrera och känna mig mer hemma i Sverige. När jag flyttade tillbaka till Skottland för mitt sista år fortsatte jag att studera svenska vid mitt universitet. Tack vare svenskan har jag upptäckt att jag gillar att lära mig språk. Det känns underbart att prata med folk på deras modersmål. Jag älskar att vara i och omkring vatten, en anledning till att jag tyckte om att bo i Sverige med havet och alla sjöar. I Göteborg spelade jag undervattensrugby och hemma i Skottland blir det undervattenshockey.
Juryns motivering: En fin, gripande, och lite galghumoristisk text om känslorna av instängdhet under coronapandemin.
Sluta skrika hela tiden