Vilnius den 6 sept. -92

Karin är tillbaka i Vilnius efter sommaren. Inflationen är hög men nu kan man ringa direkt till Sverige, utan telefonister.

Vilnius den 6 sept. -92

Hej

Åter tillbaka i Vilnius, härligt! Arbetet här är lika inspirerande i år, även om det inte kommit igång på allvar ännu. Svenskgrupperna från i fjol har jag träffat under ett par lektioner första veckan, men nybörjarna, som ska läsa svenska som ”hobbyämne” på eftermiddagstid, börjar inte förrän 1 oktober.

Terminen började högtidligt 1 sept. med sångkör och tal på latin av dekanus, åtföljande spex och ”dop” av förstaårs-studenterna och på kvällen musik och dans på en av gårdarna.

Musiklivet här har redan startat med en hel veckas konserter med barockmusik. Musikerna, som uppträder i tidsmässiga dräkter kommer från Ryssland, Estland, Danmark och Norge. Nästa sönd. (13/9) blir det ett nordiskt kulturseminarium, avslutat med konsert av en svensk pianist, Love Derwinger. Vi skandinaviska lektorer har fått inbjudan, även till efterföljande supé. Det är sånt som sätter guldkant på tillvaron här, det händer alltid nånting. Den ena dagen är inte den andra lik.

Den 15 okt. kommer sv. kungaparet på besök. Då ska studenterna sjunga nåt förstås, både på litauiska och svenska. Har tänkt mig nåt käckt i stil med ”Å Carl-Gustav, ljuva Carl-Gustav, Du är vårt hjärtas kung…” De måste ju bli less på national- och kungssånger.

Resan hit med fullpackad bil gick utan större problem. Valsade runt i Riga förstås p gr av den dåliga vägmärkningen, men kom rätt så småningom. Gränsstationerna passerades snabbt, bara en ung soldat som frågade om jag hade några cigarretter åt honom. Det hade jag inte, och han såg glad ut för det. Det värsta var värmeböljan, som just hade börjat och fortsatte över helgen. På dagen +36, och inte så mycket mindre på natten. Det va hemskt!

Nu tycks regnperioden ha startat, i dag kom t o m en hård hagelskur, till stort besvär för alla folkloregrupper som spelade och dansade i universitetsgårdarna. De hade underbara dräkter och urgamla instrument. Imponerande att de lyckats behålla folkmusik och traditioner levande under århundradens försök till utplåning! Påfallande många ungdomar deltar i folkkulturen. Det känns kanske viktigt efter den senaste befrielsen.

Ekonomin är fortfarande problematisk. Nu får man i banken 40 rb för lkr. Priserna har gått upp i sommar, bensinen t ex som kostade 14rb i våras kostar nu 35rb. Så om man kommer hit med kronor eller dollar på fickan, så är man förmögen än så länge. Förhoppningsvis får Litauen egen valuta (Litas) snart, kanske redan i oktober.

En annan stor nyhet är att vi kan ringa direkt till Sverige, utan motvillig hjälp från tröga telefonister som i fjol. Tyvärr är det hemskt dyrt, så det gäller att behärska sig. Brev tar fortfarande flera dagar, så det här postas i Stockholm av Erika, som ska gästföreläsa där och i Göteborg på Bokmässan. Skriv gärna svar, det är fantastiskt roligt att hitta brev i brevlådan!

Många varma hälsningar från