Sköna maj, -96

Sommaren står för dörren och därmed alla tentamina. Karin är fortfarande yr efter den "underbara resan genom Sverige".

Vilnius, i sköna maj, -96

Hej!

Det här blir både det första och sista rundbrevet denna termin, som varit och fortfarande är den händelserikaste sedan jag började i Vilnius.

Just nu är vi ganska omtumlade och lyckliga efter den ”underbara resan genom Sverige”, dvs Stockholm, Mora, Östersund, Åre, Tännforsen, Hudiksvall, Gävle, Uppsala och Stockholm igen. Även båtresan med Estlines ”Mare Balticum” blev en trevlig upplevelse. I måndags, när jag träffade de 16 studenterna första gången efter hemkomsten, hade alla med sig varsin blombukett som tack för resan. Kan ni tänka er hur det ser ut på institutionen; ett blomsterhav!

Ett så storartat mottagande som vi fick överallt! I S-holm, Ö-sund och U-sala bjöd ”borgmästarna” på goda luncher och höll fina tal, de 16 studenterna kvitterade med att sjunga några sånger på litauiska, vilket blev mycket uppskattat. I Ö-sund åt vi ”Rotary-lunch”, och skolor i Mora, Ö-sund och Gävle bjöd också på mat. Det gick alltså ingen lekamlig nöd på oss. Inte heller någon andlig sådan, eftersom vi besökte Storkyrkan i S-holm, Mora kyrka, Stora kyrkan i Ö-sund, Frösö kyrka, Åre gamla kyrka, Uppsala Domkyrka och Gamla Uppsala Kyrka, några av dem med prästerna som förträffliga guider. På Frösön fick alla studenterna psalmböcker och biblar av församlingen.

Naturen fick sin del på Åreskutan, vid Tännforsen och på högarna i Gamla Uppsala. Historia och kultur mötte oss i Stadshuset, på Livrustkammaren, på museer i Mora och Ö-sund. Besök på folkhögskolorna i Mora och Birka utanför Ö-sund, Komvux därstädes, högskolorna i Ö-sund och Gävle samt universitet i U-sala hann vi också med. Inblick i svenska hem fick de i fyra dygn hos värdfamiljer i Ö-sund och två nätter i U-sala.

Nöjeslivet studerades med studenterna i Ö-sund och U-sala. Balen på Uppsala slott med Allmänna sången på Valborgsmässoafton blev förstås en höjdpunkt. Värdfamiljen Sverredahl, som härbärgerade 8 ur gruppen, hade frackar att låna ut till de tre manliga studenterna. Flickorna hade utrustat sig med långa klänningar hemifrån. Så vackra de såg ut, när vi lärare fotograferade dem utanför Slottet efter vårsångerna vid Gunilla-klockan!

Nu återstår att rekapitulera, berätta om och dokumentera hela resan. Det blir en bra uppgift för studenterna de närmaste veckorna. Och att skriva tack-brev till värdfamiljerna förstås. Mitt jobb blir breven till institutionerna och donatorerna, som var så enormt frikostiga och generösa.

Terminen i övrigt har varit fylld av förarbete inför resan, de vanliga lektionema, men även andra evenemang. Den 1 mars presenterades Kerstin Ekmans ”Händelser vid vatten” på litauiska, och då bjöd traditionen att den svenska gästlektom talade om hennes författarskap. Det fick jag lyckligtvis göra på svenska med tolkning. Hela talet infördes i en litteraturtidskrift, som jag förstås ska spara för att visa barn och barnbarn. På påskaftonen hade en annan tidning ”Res Publica” en helsidesartikel med foton av mig och Pers familj i Nacka. Intervjun handlade om familjeliv I Sverige.

I söndags var det Mors dag här, och inför den blev jag inbjuden tillsammans med Eva-Christin på Sv. ambassaden till en konferens om kvinnors ställning i Litauen jämfört med Sverige. Då var radion där och spelade in våra inlägg. Flera av studenterna hade hört oss i ett radioprogram på lördagen. Det hade jag ingen aaaning om, men det var ju roligt, för de tyckte det var bra och intressant.

Och så har det varit två höjdpunktsveckor. Den första direkt efter påsk då mina båda barnbarn, Elin och Isa, från Växjö kom på besök med sin mamma och moster. Vi fick en härlig vecka tillsammans, gjorde många roliga saker, bl a en utflykt till havet. Flickorna uppskattade så mycket att bo på ”hotell”, dvs Bed and Breakfast, och att hälsa på i Farmors spännande lägenhet.

Veckan därpå kom Karl-Fredriks Kammarkör (14 pers) från Östersund, gav fyra konserter, umgicks med litauiska musiker och sångglada studenter, gjorde sightseeing i Vilnius, köpte souvenirer och verkade trivas utomordentligt, sjöng i tid och otid, t ex för stressade tulltjänstemän på flygplatsen. I St Johns-kyrkan prövade de ackustiken, medan den iordningställdes inför V. HaveIs promotion till hedersdoktor Vid VU, med presidenten och andra höjdare som gäster, ett par timmar senare. Björn hyste vilda planer om att få hoppa in i programmen med svensk sångarhyllning, men det var alltför orealistiskt.

Vår chef Erika är på Stockholms Universitet i en och en halv månad och återvänder hit först i början av juni. Hon var med på rundresan i Sverige, men nu känns det tomt utan henne. Det blir jobbigt med tentamina de två första juniveckorna. Men då ser jag fram mot ännu ett besök från Ö-sund den 13 – 18/6, av vänner och kolleger, minst sex, kanske tio. Har just beställt rum for säkerhets skull. Hoppas det blir fint väder; just nu har lövträden slagit ut, fruktträden blommar och snart kommer kastanjeblommorna. Det blir bedövande vackert.

Musiklivet blommar också med Vilnius egna orkestrar, körer och solister, men i mitten av maj kommer musiker hit från Ystad och ger flera konserter, utomhus om vädret tillåter. Trottoarkaféerna har slagit ut överallt och gör stan glad och trivsam. Gatsopare av båda könen med hemgjorda kvastar är i gång tidigt på morgnarna, så stan är föredömligt ren och fräsch. Annat är det på landsbygden, där det ligger flaskor och skräp i varenda buske. Det saknas propaganda för att hålla naturen ren; ”Skogsmulle” skulle verkligen platsa här.

Hoppas nu på en sommar, värd namnet, både i Litauen och hemma i Sverige. Jag tänker förflytta
mig mellan Bohuslän och Östersund, där det ska hända saker!

Förhoppningsvis kan vi ses någonstans, ring gärna Grebbestad 0525/210 32 och hälsa på i vackra Gullbringa!

Varmaste hälsningar,