31 mars 1993

Karin och studenterna planerar en resa till Sverige i april och allt faller på plats.

Det är den 31 mars och stora blöta snöflingor virvlar runt i luften! Vädret här i Vilnius har vaxit uruselt den sista  tiden. Inte nog med snön, det har varit kallt också. Varmvatten finns inte i husen, utom i två lägenheter, och i den ena bor den svenska gästlektorn. Tala om tur! I min grannes badrum finns en varmvattenberedare, gasdriven, så morgonduschen bidrar i hög grad till att jag stortrivs med tillvaron här. Mina kolleger och vänner kommer ofta och hälsar på mig, dusch ingår.

Jobbet är intressant och givande. Har tagit på mig en hel del extra undervisning, även utanför universitetet, så två kvällar i veckan kommer jag hem klockan 8, de andra två slutar jag kl 18.30. Det blir kärvt att hinna till operan, konserter och alla andra evenemang som avlöser varann här. Det har varit stort Grieg-jubileum, som norska ambassaden inbjöd till. Då sjöng och spelade Vilnius bästa musiker, mycket njutbart.

Från Sverige dyker det upp folk då och då. Två höjdare från Lunds universitet, som lovade att hjälpa oss, när vi kommer dit till Valborg, har besökt rektor ett par dagar. En grupp elever med två lärare från Röda Korsets folkhögskola i Mariefred har varit här en hel vecka och vi ordnade en kväll tillsammans med vår huvudgrupp i svenska. Då fick vi en inbjudan till dem för att se Gripsholms slott, övernatta hos dem innan vi fortsätter till Bohuslän. Pusselbitarna bara ramlar på plats inför vår utflykt till Sverige.

Den 22 april angör vi Stockholm. Vi, det är alltså 11 tredjeårsstudenter, 2 lärare och 1 chaufför i bussen från Vilnius, 4 av studenterna finns redan i S-holm. Efter kort besök på universitetet där, blir det Gripsholm, nästa dag till Kungälv, sightseeing i Bohuslän, kanske en dag i Oslo, Grebbestads folkhögskola, Göteborg med besök på Inst. för nord. språk, Kungsbacka, sen ner till Lund med alla dess ”sevärdigheter” (norsk påverkan!). Hela resan kommer att ta 12 dagar. Vi får brått hem för att ta emot Göran Tunström i början av maj. Då kommer det också att bli en stor teaterfestival här i Vilnius med uppsättningar från bl a Spanien, Japan, England och Sverige med Dramaten, som ger Mark. de Sade. Det ryktas att själve Ingmar B. ska komma med. Vi har förhandsbokat 50 biljetter till den föreställningen. Det hela ska pågå i två veckor med marknad i Pilies gatve, ”Magic night” m m.

Som ni hör är det fortfarande ett spännande och omväxlande liv man för här. Ett internt orosmoln är att de båda norskarna inte är säkra på att de kan stanna kvar nästa år på grund av dåliga ekonomiska villkor. Dansken och svenskan håller dock ut. För litauerna är livet mycket kärvt. En månadslön räcker knappt till maten. ”Hur dom klarar skivan kan ingen förstå,”

Vilnius är dock charmigt, åtminstone i Gamla stan. Nu har vi ju våren att se fram med massvis av blommande kastanjer, överhuvud-taget är det gott om parker och grönska i stan.

Välkommen hit och titta själv!

Kramar i mängd