30 september 93, brev till SI

Institutionen får besök av olika gästföreläsare och Karin diskuterar dessa med SI.

Vilnius den 30/9 -93

Först varmt tack för alla fina böcker som vi fick i samband med invigningen av vårt nya språklabb! Sista delen av litteraturhistorien var särskilt välkommen.

Invigningen blev en minnesvärd begivenhet. Ett 20-tal viktiga personer var samlade med Per Unkel, Rektor och den svenske ambassadören i spetsen. Det hölls tal, klipptes av sidenband och skålades i champagne. Nu tränar vi oss i användningen och uppskattar verkligen alla fördelar i språkträningen som den ger.

Visst vill vi ha besök av Svante Sundvik. V 44 är bra för oss. Vårterminen är inte lika bra, eftersom vi hoppas att då är flertalet av studenterna i huvudgruppen utspridda på universitet i Sverige. Har just skrivit ett brev till Svante om detta. I våras hörde jag inte från honom, däremot skrev jag till honom för länge sedan och hälsade honom välkommen hit. Troligtvis får vi i månadsskiftet okt/nov besök av Rut och Torsten Ehrlow från Lund. De ska föreläsa och hålla seminarier om Almqvist och Tranströmer enligt studenternas önskemål. Detta ordnas privat och genom lärarhögskolan i Malmö. Ev. besök av Ekerwald, enligt min uppfattning Sveriges bästa föreläsare, får väl också ordnas privat. Vi har ju grupper i svenska som andra språk och norska och danska studenter, som kan njuta av honom.

Anders Palm är också en intressant person som Du har nämnt, Erika. Kommer han, och i så fall när? Likaså undrar vi över Ivo Holmqvist, vars namn Erika har fått från Dig. Dessa båda är mycket välkomna, helst under höstterminen förstås utom V 43 och 44. Du skrev i Ditt brev om mycket stark koncentration av föreläsarbesök till Vilnius förra året. Vi ställer oss lite frågande till detta, eftersom endast ett under HT-92 och två under VT-93 var arrangerade av SI, alla de övriga var direkt från universitet eller privat.

Efter sommaruppehållet har inte Dagens Nyheter och VI kommit hit till institutionen. Är det beroende på någon försummelse från min sida? Vi saknar dem väldigt mycket. Kan detta åtgärdas från SI eller måste jag skriva härifrån?

Annars lever vi och verkar intensivt som tidigare. Nu har den kalla perioden börjat, men värmen slås inte på förrän det har varit kallare än +5 grader tre dagar i sträck. Alltså är det bara 9-11 grader inomhus, så vi går här och huttrar och muttrar med ytterkläderna på.

Här nedan följer en lista på ordböcker som vi saknar, behöver och önskar oss hett och innerligt. Kan SI hjälpa oss med anskaffningen, annars vet vi inte hur vi ska göra!

Slutar med varma hälsningar till er i Stockholm från oss här på skandinaviska institutionen i Vilnius!