30 maj -97

Karin är kvar och får besök av Tomas Tranströmer och Roger Pontare

Vilnius, den 30 maj -97.

Kära vänner hemma i Sverige!

Varje morgon hörs det knackningar utifrån på mitt hus. Det är den fula, grå, skamfilade putsen som ska bort för att avslöja den vackra, månghundraåriga, murade väggen. Så gör man nu på hus efter hus här i Gamla stan, säkerligen ett resultat av Unescos världsarvförklaring.

Bifogat klipp skildrar Litinterps B & B i mitt grannkvarter, där många av mina vänner, barn och barnbarn har bott under sina besök här i Vilnius. Ni som inte varit här ännu, hör av er i tid, så ska jag reservera de fina rummen åt er! Billigt är det också, 100 Lt för ett dubbelrum, 60 Lt för enkeldito (100 Lt=200 SEK). Och så får man bo mitt i smeten, dvs i ett levande museum!

Tiden accelererar, vad det nu kan bero på. Under mina första år här hade jag gott om tid, nu räcker den inte till. Därav det magra brevskrivandet den här terminen. Men tack alla ni som hört av er i alla fulla fall! (Har just sjungit Birger Sjöberg med studenterna) Det är underbart att få napp i brevlådan på väg till jobbet!

Studieresan till södra Sverige i slutet av april slukade en med hull och hår, både före och efter resan. Den blev ju en fantastisk upplevelse med många höjdpunkter. T ex i Stockholm studiebesök på STV, Riksdagen, Vasamuseet och rundvandring med guide i Gamla stan. Sen Gripsholms slott, Rökstenen och underbara Vadstena med starka intryck. Kort stopp i Mariestad på väg till norra Bohuslän, tre nätter i Gullbringa, hav, klippor och hällristningar. En dag i Oslo, Munchmuseet, Vigeland, Kon tiki och vikingaskepp.

Kungälv med sin fästning, Göteborg med universitetsföreläsningar, opera och guidad rundtur. Kungsbacka med bror Börjes hästar och lamor, Onsala och Tjolöholm. Lunds universitet och Domkyrkan, Kulturen och Valborgsfirande i Löddeköpinge. Studiebesök på Ystads moderna lasarett, Österlen med Ales stenar i regndis, Backåkra med hundratals lärkor. Växjö med fotbollslek och Kronoborgs slott. Men vi överlevde alla och lever nu på minnen, som håller på att skrivas ner. Värdar i Sverige och sponsorer kommer att få läsa rese-berättelsen, som blir klar första veckan i juni.

Sverige kommer också till Vilnius, ofta i form av författare. Göran Palm kom, såg och segrade, men inte ensam. Han var i gott sällskap med fyra andra från Island, Norge, Danmark och Finland. I fem dagar pågick författarveckan med uppläsningar och seminarier med studenterna i respektive språk, toppentrevligt!

Storartat är det också att ha Tomas Tranströmer här, hela den här veckan. Det är poesidagar med många deltagare från flera länder. Monika Tranströmer är sin mans språkrör, eftersom han inte kan tala själv efter stroke -90. Hans dikter har just nu utkommit på litauiska och är mycket uppskattade. Han älskar att resa och suger in alla intryck. Det var en oförglömlig upplevelse att få ha honom en hel lektion med huvudgruppen.

En annan höjdare av ett helt annat slag var Roger Pontare, som också ställde upp en hel lektion med sitt norrländska tungomål. Han berättade om sig själv och delgav oss en hel del livsvisdom, som man inte hade väntat sig från en popsångare. Han kom till Vilnius flera gånger under våren, eftersom han sjöng huvudrollen i en nyskriven rockopera med Per Gynt-motiv.

Som ni hör rör man sig bland idel kändisar, och det passar mig precis. Har alltid tyckt om att se och höra mina idoler ”live”, och den möjligheten har man mycket mer här än hemma. Hur det ska gå, när jag inte får jobba här längre, det förtränger jag ett år framåt i tiden.

Tentamensperioden pågår just nu med både skriftliga och muntliga prövningar. Ingen slutexamen i år; det blir VT -98 för den svenska huvudgruppen. Två av de 16 studenterna pluggar nu i Stockholm och i Lund. Några fler blir det nog nästa läsår. Det blir ett lämpligt slut för mig här. Blev avtackad vid Komvux i Östersund i januari, då jag blev ”ålderspensionär” i Sverige. Det känns konstigt, men vilket kick jag fick av Göran Palms prosadikt ”Åldrandets frihet”! Läs den! Plus mycket mera av honom, hans Vintersagor är underbara.

Den 12 juni blir det hemresa, via Tallinn som vanligt. Sen direkt till Bästkusten, kanske någon Jämtlandsvisit, men de två sista veckorna i juli åker jag till Maine, USA, tillsammans med Pers familj.

I sommar ska vi också montera upp en gäststuga i Gullbringa, timret ligger redan på plats. Så ni är mer än välkomna att hälsa på, för att hugga i eller ge goda råd!!!

Slutar med massor av varma hälsningar och förhoppningar om en skön sommar, både här och där!