22 maj 1993

Sommaren har redan kommit till Vilnius och Karin tävlar i latinska blomnamn.

Vilnius 22/5 – 93

Tar chansen att skicka brev med Vytas (Erikas man) som åker till Uppsala och Stockholm på en vecka. Här är det full sommar, hann inte uppleva häggblommande, förrän syrenerna slog ut. Samtidigt blommade kastanjerna, som det finns 1000-tals av här Vilnius, särskilt kring Universitetet. Det är nästan för hett på dagarna, men på kvällarna är det underbart att sitta på en uteservering utan extra kläder. Nu får vi kompensera för allt frysande i vintras.

Sista veckan i april gjorde vi en rundtur i Västsverige, Erika och jag, med 12 studenter, en historielärare och en gästprofessor från St. Petersburg. Vi besökte universiteten i Stockholm, Karlstad, Göteborg och Lund. Vi hade egen buss härifrån och gjorde avstickare till runstenar och gravfält, till och med en dag i Oslo med vikingaskepp med mera. Hade skrivit till kommunfullmäktigeordförande i alla städer vi passerade, så vi blev mottagna på rådhus och blev bjudna på lunch. Övernattade på Gripsholms folkhögskola, tre nätter i Gullbringa, två på folkhögskolan i Kungälv ( vi lärare hos Linges), resten i Lund, där vi firade Valborg. Vi hade det fina vädret hela tiden och upplevde otroligt mycket.

Nu är det tentamenstider med allt det innebär. På helgerna hinner vi i alla fall åka ut på landet, där det finns verkliga ”smultronställen”. Ett sånt har jag besökt med Erikas familj två helger i rad. Bara tio mil från Vilnius har en konstnär sitt sommarviste med finsk bastu och brunn där man hinkar upp vattnet med lång trästång — Gumman som levererar mjölken, har aldrig varit in till Vilnius! Vi fiskade vår egen middags fisk, rena idyllen alltså! Har fått boken ”Fägringar” av Berta Magnusson från Anniken Håkansson, och den kom väl till pass där ute med all blomsterprakten. Tävlade med en gästprofessor från Oslo om de latinska namnen, så våra litauiska värdar förvånades över våra kunskaper.

Den 14/6 ska jag vara i Stockholm för att skriva köpekontrakt på Pers lägenhet. Han köper villa i Nacka. Midsommar i Gullbringa och 29/6 – 10/7 år jag på kurs i Finland. Det blir nog Augusti innan jag kommer till Östersund.

Hur blir det i sommar? Ska Du på kurs i Linköpingstrakten? l så fall när? Hoppas allt är bra med Dig och de Dina!

Varmaste hälsningar, Karin