Sista brevet till Sverige

I det sista brevet har Karin fått en ersättare som hon inviger i Kaliningrad på bästa sätt.

Kaliningrad 28 maj, 2002
Sista brevet till Sverige

Hej kära vänner!

På lördag lämnar jag K-grad för gott. Packar den gamla Volvon full med alla mina tillhörigheter som jag samlat på mig här under fem terminer. Hur ska det rymmas! Tar den här gången vägen hem via Vilnius och Riga. En ny båtlinje har öppnats mellan Riga och Nynäshamn. Skönt att slippa åka till Karlshamn, när man ska till Stockholm eller längre norrut, Östersund t ex! I Vilnius har jag fatt ett hedersamt uppdrag, nämligen att tjänstgöra som censor vid studenternas examen där. Har gjort det en gång tidigare, så jag vet hur det går till. Vilnius besöker jag gärna, eftersom jag lämnat en del av mitt hjärta där. Kaliningrad däremot lämnar jag utan saknad. Sista terminen har segat sig fram, kanske beroende på att jag längtat särskilt mycket efter bambamen i Sverige. Skaran har nyligen utökats med en tös i Ö-sund, och till hösten kommer nästa i Nacka.

Kaliningrad ja, staden undergår en stadig utveckling, åtminstone vad beträffar gator och torg. Asfalt rivs upp och ersätts av stenläggning, ofta i vackert mönster. Gatuarbetarna är legio med spadar och hackor. Månaden maj har varit otroligt vacker med tanke på sommarvärmen med åtföljande grönska och blomsterprakt. Vi firade Valborg vid havet med brasa, vårsånger och lekar. I år kom det ca 60 studenter, mot 120 i fjol. Orsaken var ett hårt åskväder med störtregn på e m samma dag.

I början av maj åkte jag med mina båda kolleger till Vilnius på språkdagar. Det var intensivt med föreläsningar av professorerna Lars-Gunnar Andersson från Göteborg och Tomas Riad från Stockholm och några andra experter på grammatik och översättning. Kvällama tillbringade vi på Operan och Filharmonien, sista dagen utflykt till slottet Trakai med pick-nick på en gullvive-äng. Allt helt underbart!

Att jag inte kommer att sakna K-grad beror nog på frånvaron av umgänge och kulturliv. Också på dålig planering för svenskämnet på universitetet. Med en lektion i veckan for nybörjare i språket är det svårt att nå resultat, särskilt som många dagar försvinner i alla möjliga och omöjliga firanden av ”-dagar”, nationalitets-,freds-, seger-, idrotts- m m. Fritiden for mig har inneburit läsning av tegelstensromaner, TV-tittande på CNN och BBC WORLD, musiklyssnande och mailväxling med barn och vänner.

I den vackra månaden maj har vi haft besök av Lars och Inga Linge från Kungälv. Lars föreläste om ”Svenska världsary och riksintressen”, intressant och uppskattat. Veckan efter kom Eiwor och C-J Ekedahl från Frösön med sina vänner Svanbergs från Stockholm. Med alla hann jag med ett dagsbesök på Kuriska näset, vandring på dynerna och den långa breda stranden. Lars tog t o m ett par dopp i det 12-gradiga vattnet. Just nu bor Mus. dir. Siv Hellgren från Haninge hos mig. Hon kommer att bli till stor hjälp vid flyttningsbestyren i slutet av veckan. Det är tredje våren som hon kommer till K-grad, så roligt tycker hon att det är här! Lika roligt tycker jag det är att ha henne här. Vi shoppar hej vilt, tyger, kläder och matvaror, valutasvin som vi är.

”Den som gräver en grop åt andra, faller ofta själv däri” heter det ju. Men här faller andra i. Åtminstone undertecknad. En mörk kväll vid 23-tiden gick jag från Hotell Moskva där Linges bodde, tvärs över gatan till min bostad. HALVA gatan var avspärrad med en bom, varför jag gick på sidan om den. Men si, det uppgrävda diket sträckte sig över HELA gatan. Där stod jag en meter djupt och hade ingen chans att ta mig upp själv. Ropade förstås HJÄLP på alla upptänkliga språk, och mycket snart kom tre trevliga maffia-killar, drog upp mig och oroade sig mycket över mitt hälsotillstånd. Men det var bara prima, så jag fick tacka för hjälpen, gick hem och tvättade kläderna och mig själv. Men ni skulle ha sett blåmärkena på armar och ben, som uppenbarade sig dagarna efteråt! Nu är de borta efter en vecka.

Svensk invasion råder i K-grad den här veckan. Svenska institutet skickar 22 deltagare på konferens med seminarier måndag – torsdag. Det handlar om undervisning på hög nivå inom alla möjliga områden. Den 30 – 31 maj pågår FORUM SOUTH SWEDEN med 290 svenska deltagare och minst lika många ryska. Dramatiska teatern är hyrd för evenemanget, för att inte tala om alla hotellrum i stan! Själv hinner jag tyvärr inte delta, eftersom jag måste avsluta jobbet, packa m m.

Har just träffat min efterträdare, Lena Norberg från Göteborg. Hon följde med SI-gänget och har alltså fått en rivstart med god information om det mesta. K-grad visar sig nu från sin bästa sida. När jag kom första gången var det mörkt och snöoväder i december. Sen började terminen i februari 2000. Jag har alltså ”stått ut” i fem terminer. Lena kommer att börja nu i september under betydligt bättre villkor, bättre undervisningslokal, materiel m m, och förhoppningsvis bättre väder!

Jag har fått förnyat ettårs-visum, så jag kan det närmaste året åka till både K-grad och övriga Ryssland utan det omständliga visum-ansökandet, som avskräcker många. Bör nog utnyttja det. År 2003 är det jubileum i St Petersburg, och dit har jag en ”standing invitation” sen länge. Vore kul att återse staden och Vinterpalatset, som jag besökte 1995 med Ö-sunds Teaterförenings bussresa. Har ju också fått många nya bekanta, svenska gästlektorer, i diverse ryska städer, som skulle uppskatta ett besök, liksom jag har gjort.

Ska nu försöka rensa ur min dator, som Lena ska överta. Hon övertar förstås lägenheten, som är i lyxklass enligt ryska mått mätt. Perfekt belägen i centrala Kaliningrad med grönskande gård och parker runt om, Stadion mitt emot med alla spännande fotbollsmatcher, som kan bevakas från köksfönstret. Det senare är nu fyllt av blommande pelargonior, hibiskus och gröna blad ur massor av frön, som jag sått i krukor och mjölkkartonger. I mars lyckades jag tydligen bra med omplantering och beskärning, men så har jag pratat med mina växter också, mitt enda sällskap här i ensamheten.

Sommaren tillbringas dels på Bästkusten, dels i Jämtland.

Slutar med varmaste hälsningar från