Maj 2000

Det är redan maj och första terminen är slut. Karin har besök och njuter av den vackra gröna staden.

Kaliningrad, maj 2000.

Hej igen (för sista gången den här terminen)!

Veckorna rusar iväg så här på sluttampen. Lektionerna slutar i månadsskiftet, så den 29/5 tänker vi fira midsommar med studenterna ute vid havet. Det finns ett lämpligt ställe på stranden i Selenogradsk där vi också firade Valborg. De måste ju lära känna de viktigaste svenska traditionerna, t ex ”Små grodorna” och ”Vi äro musikanter”.

Om jag klagade på regnvädret i februari och mars, så kan jag berätta att vi fått kompensation i form av sex veckors sommarvärme utan en droppe regn i april och maj. Staden Kaliningrad ändrade fullständigt utseende. Från att ha sett grå och sliten ut har den blivit helt grön. Nästan alla gator kantas av träd, för det mesta hästkastanjer, som nu har blommat över. Likaså hägg och syren som blommade explosionsartat. I de talrika parkerna njuter man nu av penséer och förgätmigej. Broder Börje är helt överraskad att den till ryktet fula staden Kaliningrad visar sig vara riktigt vacker.

I hela tre veckor har jag besök av ”Storebror”. Hämtade upp honom i Vilnius den 7/5, dit jag bilade med min kollega Fredrik. Vi hann vara med på författardagar där med bl a Märta Tikkanen och Inger Edelfeldt. Vilnius visade sig från sin bästa sida med intressanta människor, konserter, bra husrum och mat m m. Roligt för mig, eftersom jag skrutit om Vilnius fördelar för Fredrik, som inte varit där tidigare.

Börje är som sagt redan förtjust i K-grad. Vi har besökt flera museer och fina restauranger. Man upphör inte att förvånas över den utsökta och omväxlande maten – och priserna är ju för oss otroliga. En toppenmiddag går på 50-70 kr! Min lägenhet, som jag tidigare beskrivit, är ju också lämplig för gäster, rymlig och bekväm. Läget är perfekt, inte minst för Börje, som tycker om att se på folklivet på Prospekt Mira – myllrande vid matcher på Stadion, poliskontroller och allehanda incidenter.

Senaste veckan har varit viktig för studenterna. 20 av dem har fått besked om platser på sommarkurser eller folkhögskolor i Sverige, en del ett helt läsår, några en termin eller en månad. De är lyckliga, men kanske inte de resterande 20, som får se framtiden an. Vi båda svenskar tänker i alla fall återvända nästa läsår, som börjar 1 september. Tänka sig, tre månaders sommarlov! Kan man mer begära av livet! För mig blir det först Östersund, sen hoppas jag få fira riktig midsommar i Gullbringa och resten av sommaren på Bästkusten.

Önskar alla brevvänner en skön och varm sommar!
(Än har vi ju hoppet kvar om en sådan.)

Kramar från