December 2000

Julen stundar och Karin längtar efter barnbarnen.

Nu ere jul igen

December 2000…

Tänk att jag inte har åstadkommit mer än ett enda brev på hela höstterminen! Men vilket gensvar det har gett. Man förväntar sig inte svar på rundbrev. Det har jag i alla fall fatt; väldigt många Det är lycka att öppna brevlådan i trappuppgången (med vilken nyckel som helst, bilnyckel eller kam går lika bra) och hitta ett brev från Sverige. Nu upplever jag också lyckan att se på skärmen: 2 new messages. Har äntligen kunnat installera E-mail på min från Sverige medförda dator. Här kommer adressen för hugade E-mailare: karin@ gazinter.net Dock gäller det nu inte förrän jag återkommer till Kaliningrad i början av februari 2001.

September har jag redan berättat om. Oktober rann också i väg. Hade besök i tre veckor av Storebror Börje, som fattat tycke för Kaliningrad sen i våras. Lagom till 1 november kom min kollega Katarina Hedenqvist från Lund. Vi tre åkte tillsammans till Vilnius för att gå på konserter och se gravsmyckningen på Antakalnis-kyrkogården med blommor och tusentals ljus i kvällsskymningen. Besökte universitetet förstås och träffade kolleger och goda vänner. I left my heart, not in San Francisco, but in Vilnius. Börje och jag, plus tysktalande guide, åkte en lördag ca 12 mil rakt österut till staden Insterburg (det gamla tyska narnnet, kan inte skriva det nya ryska på datorn). Där finns ruiner efter två slott från medeltiden. I det ena slutade Gustav II Adolfs änka sina dagar. Nog hörde jag vid besök på Gripsholms slott att hon flydde till Tyskland, Men att det var här i Königsberg hade jag ingen aning om.

Till den andra slottsruinen hör ett stort stall, restaurerat och välhållet, med nästan 300 unghästar. Ryttmästare (emeritus) Börje jämförde boxar, spiltor och rastgårdar med hingststallet på Strömsholm och var helt nöjd med vad han såg. Han kände förstås till de exklusiva raserna, Trakener, Hanoveranare, Fullblodsaraber och Oldenburgare Det var lycka för honom, och jag var också mycket imponerad. Samma dag besökte vi en mindre stad, Ozersk i södra K-grad, varifrån en av mina sommargrannar i Grebbestad hade flytt med sin familj under dramatiska omständigheter 1944. Han åkte själv dit 1994 och återfann sitt barndomshem, där då bodde en rysk familj. Jag hittade det också, men nu bodde där en annan familj som emigrerat från norra Sibirien. De såg exotiska ut ,var gästvänliga och bjöd in oss för att fotografera alla förbättringar de åstadkommit på det slitna huset. Det kommer att glädja Günter att se korten och få veta att huset fungerar fortfarande.

November är ju ingen höjdarmånad precis, vare sig här eller hemma i Sverige. När snälle kollegan Fredrik erbjöd sig att ta några lektioner åt mig, så att jag skulle kunna åka till huset (som jag äger hela november) i Buenas Noches, Andalusien, tvekade jag inte länge. Tog nattbuss till Warszawa (9 timmar), flög med Sabena via Bryssel till Malaga (6 timmar), hyrde bil och körde de 9 milen västerut till Estepona, som är närmaste stad. Nästa dag, den 24 nov, kom Björn, Kia och lille Movitz från Östersund med direktflyg från Arlanda. De stannade en vecka, jag 11 dagar. Vi njöt av solen, Medelhavet, blomsterprakten, god mat, utflykter till spännande platser, Casares, Ronda och Gibraltar. Spännande vägar också; kurvor, hård trafik och häftiga höjdskillnader. Tog en snabbtitt på utsikten mellan molnen på toppen av Los Reales , 1 452 meter nästan direkt över havsytan. En mäktig syn!

Under terminen har jag förfärdigat, förutom ett antal sockor, en tröja i bomullsgarn åt mig själv, den blev storlek 44 minst, så nu har jag nåt att växa i, är på god väg. Lämpligt med stickning eftersom jag inte har TV, lyssnar på Radio Sweden på kvällarna och P1 på morgnarna, dessutom mycket musik. Har köpt många CD med klassisk musik, mycket billigare här än i Sverige.

Nästa termin blir det mer jobb för mig, eftersom Fredrik återvänder till sina studier Lund. Det blir två unga Natashor som också ska undervisa i svenska. De har båda studerat i Lund och är mycket duktiga. Bra för studenterna att ha både infödingar och en helsvensk lärare. Rektor vid Tekniska Univ. har just hört av sig, för han vill starta en svensk klass även där.

Nu är programmet späckat före hemresan den 21 dec via Klaipeda i Litauen.. Stort Luciafirande på Univ. hem till professor och rektor med glögg och pepparkakor, ut till  flygplatsen m m. Univ. håller med två minibussar. Skriftliga prov för nybörjarna, muntliga för fortsättarna och sluttentor för några. Ska trängas på marknaden för att köpa julklappar till barnbarnen och delikatesser, mandel, nötter, fikon och dadlar mm för hälften av vad det kostar I Sverige. Underbart sedan med det långa jullovet, för min del till början av februari. Vi hörs eller t o m träffas nog då inom Sveriges gränser. Till dess – ha det bra!

Varma hälsningar från

Karin i Kaliningrad