31 maj 2001

Sommaren närmar sig och återigen rättar Karin tentor.

KALININGRAD, 31 maj, 2001

Hej alla kära vänner!

Äntligen det utlovade sista brevet från K-grad (for den här terminen). Den sista månaden har verkligen varit fullspäckad av aktiviteter. Och många brev har jag fatt från vänner, både nära och fjärran. Tack ska ni ha, och ursäkta att ni inte får personliga svar. Men jag tänker intensivt på er, när jag sänder iväg rundbreven, och även ofta dessemellan, var så säkra!

Maj har varit en sommarmånad, som började redan på Valborgsmässoafton. Värme och explosion av blommor i rabatterna, fruktträd, kastanjer, hägg och syren. Underbart vackert! Passade bra eftersom vi firade Valborg ute på stranden vid Selenogradsk. Införskaffade dryckjom, korv och bröd for ca 100 personer. Det kom ca 120 studenter med kompisar, Sverige-fans m fl! Brasan blev ståtlig framåt 21-tiden med allsång; Vintern rasat ut, Alla fåglar kommit ren, Vårvindar friska, Vem kan segla och Studentsången. Alla sjöng med eller utan textblad! Detta tack vare besök och sånglektioner av Mus.dir. Siv Hellgren från Haninge hela veckan innan. Toppeninslag i svenskundervisningen!

Har också haft besök av kollegor i Vilnius, Novgorod och Pskov. De kom for att se K-grad, blev glatt överraskade, inte så farligt, vackrare och intressantare än de trott. Det är allas reaktion, särskilt alla svenskars, som genom massmedia får en ensidig negativ information.

För mig var det en stor upplevelse att en week-end få följa med WWF-representanter och vidhängande svenska journalister på exkursion till Kuriska näset. De besökte en fågelstation med Europas största fångstnät for fågelmärkning, en skola med ekologi som specialämne, sanddynerna med sin exklusiva natur och världens största och enda bärnstensgruva. Som privatperson hade jag aldrig fått möjlighet till allt detta. Dessutom blev jag intervjuad av Lena Näslund i P 1-programrnet ”Naturmorgon”, som sänds på lördag-morgnarna kl 06.10, även av Gunnar Eriksson, som har ”Jobbet” i P 1 på torsdagarna. Flera av mina vänner blev förvarnade av mig , men inte hördes Karin i radioprogrammen den veckan! Beklagar detta, men hoppas att ni lyssnar på kommande program, som säkert inte är bortkastade, med eller utan undertecknad.

En annan sensation var att förra helgen se några exemplar av världens äldsta hästraser, AKHAL-TEKE, som fanns för 3 000 år sedan. I ett stall, 100 km öster om K-grad finns 15 sådana, underbart vackra hästar, plus två ponies. Vad de används till? Jo, till att ridas av 40 barn från fattiga familjer och 17 handikappade barn. Sex vuxna personer, idealister, jobbar hårt med att bygga stallar, rensa, sanera och jämna ut marken efter en nedlagd militärförläggning. Det är hela Holbeck Riding Club! De har inget stöd av stat eller kommun, utan hankar sig fram med bidrag från enskilda sponsorer, som de hittar på internet. Broder Börje, som är häst- och människovän av stora mått, anslöt sig omedelbart. Det är ett fantastiskt fint arbete de utför där i staden Chernyahovsk (f d Insterburg).

Den här sista veckan jobbar vi hårt med slutprov för alla årskurserna. Tur att vi är tre lärare, som kan samarbeta bra. Det gör jobbet roligare, när vi sitter tillsammans och rättar mer eller mindre lyckade prov. Alla studenter är inte så flitiga som man skulle önska! Här är det inte så vanligt med skriftliga prov, det mesta prövas muntligt, t o m grammatikregler! Vi inför svenska studiemetoder, vilket inte är så populärt bland de lata. De knotar, men får lov att finna sig. Några få har fått SI:s sommarkurser, två ska till Birka folkhögskola utanför Östersund. De är verkligen att gratulera! 20 studenter har sökt till terminskurser på folkhögskolor i södra Sverige, som anordnas av Östersjö-institutet.

Den 10 juni åker Broder Börje hem och jag sticker sedan till Vilnius för att ta emot 24 historie-lärare från Göteborg , som kommer den 15/6. Det ska bli roligt att visa dem sevärdheter och åka med dem till Kuriska Näset bl a. Hemvägen för mig blir sedan via Tallinn, eftersom närmaste färja slutat gå till Stockholm.

Önskar er alla en glad midsommar och skön sommar! Kram från Karin i K-grad