29 oktober 2000

Karins bror Börje är på besök och får uppfylla en gammal dröm, att besöka Trakehnerstuteriet utanför Ynsterburg. Han skriver här hem om detta.

Königsberg, Kaliningrad 29/10-00

Hej!
Nu har jag äntligen fått besöka och se något som jag länge önskat, nämligen Trakehnerstuteriet. I Jasnaja Poljana (nya tyska namnet) Trakehnen som är platsen för rasens ursprung idkas ingen avel. Endast ett museum om forna dagar (1732). All avel äger rum på ett mycket pampigt stuteri utanför staden Ynsterburg, 11 mil öster om Kaliningrad, vid floden Pregel, som rinner ut i Östersjön vid Kaliningrad. Detta om geografin.

Stuteriets byggnader är i anslutning till ett slott med anor från 1200-talet. Till slottet flyttade Gustav II Adolfs maka när kungen dött. Framlevde sina sista dagar här. Allt som finns och är, är ju oförstört från tyska tiden och i gammal tysk stil.

Stora stall-längor med sågspån i stora boxar och spiltor som på K3 eller hingststallet på Strömsholm. Stor ridhall. Rastgårdar och i direkt anslutning till stallarna, enorma fält där ungefär 300 unghästar 2- och 3-åringar strövade kring när jag och karin var där. Åtföljda av en hästkunnig guide (à 300:-). En gån gom året kommer en premineringsnämnd från Moskva, för olika vidareutbildning och användningar. Förmannen (som va en hon!) bekräftade att hästarna utbildades och tränades i hoppning och dressyr av 8 beridare. Totala personalstyrkan var 80 personer.

Hästbeståndet bestod även till en mindre del av Hannoveranare och Fullblodsaraber och Oldenburgare. Förnämsta betäckaren född-84, mycket bra med nedärvare och som förmannen (hon) stolt berättade var efter — Här nämnde hon namnen som ju också stod på hingstens tavla. För mej var det ”mesopetamiska” både uttalet och det skrivna.

Hästarna säljs till Estland, Lettland, Litauen och snart till Tyskland och Ryssland förstås. Staten finansierar. En stiftelse handlägger hela verksamheten med hjälp av sponsorer, främst, och mycket från Tyskland. En hel och händelserik dag!

karin och jag åker bilandes till Vilnius på 4 dagar i morgon bitti. I morse såg vi de nyinryckta marinsoldaterna marschera genom stan med musikkår i spetsen. Alla gick i egen och varsin takt! I övrigt äter vi på flottare restauranger och går på konserter. Penningkursen är till vår mycket stora fördel. Där av det utsvävande livet! Blir bortskämd!

I förhoppning att ni förlåter att brevet handlar om bara hästar så sänder jag de bästa hälsningarna till er båda!