Svensklärare nu och då

Är du nyfiken på hur det är att undervisa svenska vid ett universitet i utlandet? Vi har intervjuat några lärare som berättar om sin undervisning. Dessutom kan du läsa brev från svensklektorn i Vilnius 1991-97, Karin Nordquist!
Foto: Privat
Karin Nordquist, kulturikon och svensklektor
Karin kom till Vilnius 1991 och stannade till 1997. Hon reste via Tallinn och fick champagne på färjan för att fira Baltikums frigörelse. Under hela sin lektorstid skriver hon brev hem och berättar om livet och universitetet. Vilnius är en stad i förvandling och Karin berättar om den.
Till resebreven
En man står på en bro och i bakgrunden syns staden Bratislava.
Foto: Privat
Josef Wikström, utlandslektor i svenska i Bratislava, Slovakien
Josef Wikström är utbildad gymnasielärare i svenska och spanska, och har tidigare arbetat på olika högstadieskolor i Göteborg och Malmö. Han har alltid tyckt om att arbeta och bo utomlands och har bott några år i Argentina.
Läs intervjun
En kvinna framför svarta tavlan i ett klassrum.
Foto: Privat
Amelie Pelletier, utlandslektor i svenska i Lille, Frankrike
Det franskklingande namnet till trots har Amelie Pelletier svenska som förstaspråk. Hon hade länge funderat på att arbeta i Belgien eller i Frankrike och när tjänsten som utlandslektor i Lille blev ledig 2019 passade det henne perfekt.
Läs intervjun
En kvinna med hörlurar och mikrofon.
Foto: Privat
Irina Matytsina, svensklärare, forskare och översättare i Moskva
Irina Matytsina tycker att det är kul med nya utmaningar. Hon undervisar sedan många år på Moskvas statliga Lomonosovuniversitet. Det är ett arbete som inte står still. Nya samarbeten och nya kurser och seminarier är ständigt under utveckling. Det kan handla om allt från affärssvenska till poesi.
Läs intervjun
Porträtt
Foto: Privat
Ute Störiko, svensklärare i Bamberg, Tyskland
I Tyskland är intresset stort för svenska språket. Många har växt upp med Astrid Lindgren och nya impulser kommer ständigt från Sverige.
Läs intervjun
Porträtt
Ulf Sparredal framför den mäktiga Alexander Nevskij-katedralen i Sofia. Foto: Privat
Ulf Sparredal, utlandslektor i svenska i Sofia, Bulgarien
När Ulf Sparredal fick reda på att man kan arbeta som lärare i svenska i utlandet förstod han genast att detta var något som han ville göra.
Läs intervjun
Kvinna på bro i Archangelsk. Det är vinter.
Lina Bysell har varit mycket i Ryssland, men så långt norr upp som till Archangelsk hade hon inte varit innan hon började sin lärartjänst. Foto: Boris Hedlund
Lina Bysell, utlandslektor i svenska i Archangelsk, Ryssland
Som utlandslektor gäller det att vara både nyfiken och flexibel, menar Lina Bysell. Allting fungerar inte som hemma och det är också lite av charmen med att undervisa i utlandet.
Läs intervjun
Foto: Will Zak
Lena Karlström, svensklärare i Vancouver, Kanada
I Kanada kan vi delvis tacka våra svenska hockeyproffs för intresset för Sverige. En annan person som haft stor betydelse för svenska språkets spridning är Lena Karlström som undervisar i svenska på universitetet i Vancouver sedan många år tillbaka.
Läs intervjun
Gruppbild på studenter och lärare framför ett träd på hösten.
Mita Gustinčič Pahor, till vänster, tillsammans med sina studenter. Foto: Tatjana Györköš
Mita Gustinčič Pahor, svensklärare i Ljubljana, Slovenien
Mita Gustinčič Pahor blev svensklärare mer eller mindre av en slump. Det blev en positiv vändpunkt i hennes liv. Förutom att undervisa översätter hon svensk litteratur och har också nyligen börjat spela nyckelharpa.
Läs intervjun
Porträtt av Sven-Göran Karlsson framför en whiteboard.
Innan Sven-Göran Karlsson började som svensklektor i Gdansk, arbetade han som gymnasielärare i Halmstad. Foto: Privat
Sven-Göran Karlsson, utlandslektor i svenska i Gdansk, Polen
I september 2016 började Sven-Göran Karlsson att arbeta som utlandslektor vid universitetet i Gdansk i Polen. Vi intervjuade honom strax efter att han tillträtt sin tjänst för att höra om hans första intryck.
Läs intervjun