Allt blir inte som man tänkt sig – men det blir bra ändå

Susan Brantly undervisar i svenska och i nordisk litteratur vid University of Wisconsin i Madison. Något som hon har gjort i mer än tre decennier. Här berättar hon om hur det har varit att undervisa under coronapandemin.
En kvinna sitter med en laptop i knät i en soffa där det också ligger två katter.
  • 10 mars 2020: Visst går det bra om vi åker till Kalifornien över vårlovet!
  • 11 mars 2020: Går det bra om vi åker till Kalifornien över vårlovet?
  • 12 mars 2020: Okej, vi åker.
  • 13 mars 2020: Vad tänkte vi på!

Allt gick så väldigt fort i mars att det var svårt att fatta vettiga beslut. Det ryktades om att vi kanske skulle gå över till distansundervisning, så jag tog med mig min dator, min iPad, och hade anteckningar och PowerPoints på iCloud. Vi fick bekräftat att vi skulle gå över till distansundervisning på fredagen när jag och min man, Scott Mellor, landade i Kalifornien. Vi hade bostad, internet, och tämligen bra väder, så vi beslutade att stanna kvar i min mors hus och undervisa därifrån tills terminen var slut.

Fastän jag blev lite panikslagen, gick det riktigt bra när jag började hitta lösningar till olika problem. Till min ena kurs om 1900-talets litteratur (som jag har undervisat i mer än 30 år) spelade jag in föreläsningarna via Keynote på min iPad. Studenterna kunde nå mig via e-post eller i BBCollaborate under en mottagningstimme i veckan om de behövde hjälp. Dessutom träffade jag tre doktorander i BBCollaborate två gånger i veckan för att diskutera nordisk litteratur från barockperioden till Bellman. Vi samarbetade via Google Docs med anteckningar som de sedan kunde använda som minnesstöd när de pluggade till sina tentamina.

Jag undervisar också studenter som går sitt första år på universitetet. De bor vanligtvis i ett studenthus som heter the Bradley Learning Community, men har nu fått flytta hem. Vi läste den femte Harry Potter-boken tillsammans via BBCollaborate. De behövde egentligen inte delta, men de gjorde det med glädje och entusiasm, för att kontakten var viktig för dem.

När allt kommer omkring är jag riktigt nöjd med hur det har gått, och det är även studenterna. Även om ingen vill att det här ska bli ett normaltillstånd.

Susan Brantly, University of Wisconsin i Madison
maj 2020