Online under covid-19

Coronapandemin har tvingat svensklärare runt om i världen att arbeta hemifrån då all klassrumsundervisning behövde ställas om på rekordtid. Online-lektioner blev vardag och lärplattformar och andra digitala lösningar blev viktiga verktyg. Här berättar några lärare om arbetet som nyblivna distanslärare och om andra utmaningar den här speciella våren 2020.
En kvinna står i dimman på en hed.
Foto: Privat
Annika Lindskog, University College, London, Storbritannien
Annika Lindskog är lektor i svenska och skandinaviska studier på University College i centrala London. En av de saker hon har saknat under våren och fortsätter att sakna är att kunna lämna storstaden bakom sig och åka på inplanerade resor till andra delar av England.
Läs Annika Lindskogs berättelse
En dataskärm som visar en man - i bakgrunden syns Stockholm.
Foto: Privat
Karl-Axel Daude, Christian-Albrechts-Universität, Kiel, Tyskland
Karl-Axel Daude undervisar i svenska på Christian-Albrechts-Universität i Kiel som ligger i den nordligaste delstaten i Tyskland. På fritiden sjunger han i kör, lagar mat i den internationella kokklubben KIKOKLU (Kieler Kochklub) och älskar att träffa sina syskon som är utspridda i Sverige och Tyskland.
Läs Karl-Axel Daudes berättelse
En kvinna sitter med en laptop i knät i en soffa där det också ligger två katter.
Foto: Privat
Susan Brantly, University of Wisconsin, USA
Susan Brantly undervisar i svenska och i nordisk litteratur vid University of Wisconsin i Madison. Något som hon har gjort i mer än tre decennier. Hennes forskning har handlat om historiska romaner, Karen Blixen, Laura Marholm, och litteraturhistoria bland annat.
Läs Susan Brantlys berättelse
Porträtt av en man vid havet.
Foto: Privat
Yauhen Papakul, Polatsk universitet, Belarus
Yauhen Papakul undervisar i mytologi, litteratur och svenska på universitetet i Polatsk i Belarus. Han är intresserad av läsning och resor. På fritiden översätter han, ritar, gör gravyrer eller njuter av naturen.
Läs Yauhen Papakuls berättelse
Kvinna sitter med en laptop vid ett bord.
Foto: Privat
Sophie Engström, Jagellonska universitetet, Kraków, Polen
Sophie Engström arbetar som utlandslektor i svenska vid Jagellonska universitetet sedan hösten 2019. Dessförinnan har hon undervisat i svenska i Lviv i Ukraina. På fritiden bloggar hon och lyssnar på barockmusik.
Läs Sophie Engströms berättelse