Digitalt författarsamtal med Karin Smirnoff

Ett samarbete mellan svenskundervisningen vid Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg och Ludwig-Maximilians-Universität München.

”Jag for ner till bror. Tog bussen längs kusten och hoppade av vid efyran. Sedan gick jag mot byn. Snön föll tät och vägen blåste igen.”
(Karin Smirnoff, Jag for ner till bror, Stockholm: Polaris 2018, s. 7)

Så här börjar Karin Smirnoffs lysande debut ”Jag for ner till bror” som nominerades till Augustpriset 2018 och som utgör första delen i Jana Kippo-trilogin. I ”Jag for ner till bror” som står i författarsamtalets centrum återvänder jag-berättaren Jana efter många år till sin barndoms Smalånger, en fiktiv ort i Västerbotten. Karin Smirnoff använder sig av en unik stil med inslag av norrlandsdialekt, något som hon själv kallar för ”kippospråket”. Berättelsens intensiva glesbygdsskildring behandlar teman som kärlek, våld och familj och är såväl grym och mörk som varm och ljus.

Skandinavistikstudenter med svenska som huvudspråk vid Ludwig-Maximilians-Universität i München och Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg deltar i författarsamtalet.

Svensklektor vid Ludwig-Maximilians-Universität München och Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg

Katarina Yngborn, München

katarina.yngborn@lrz.uni-muenchen.de

Karina Brehm, Erlangen-Nürnberg