ASTRA:s årliga Sverigesymposium går av stapeln den 16 och 17 oktober. De flesta av inslagen är planerade att bägge dagarna äga rum mellan kl. 10.00 och 15.00 (Central Time, USA).

Symposiet riktar sig till dig som är lärare eller forskare inom svenska och Scandinavian Studies i Nordamerika och bygger på att du deltar aktivt för att utbyta erfarenheter och nya idéer.

Program

I år är det 200 år sedan operasångerskan Jenny Lind, ”den svenska näktergalen”, föddes. Under symposiet får du veta mer om hennes liv, om den betydelse hon haft som kulturikon och om hennes legendariska Amerika-turné.

Föreläsare:

  • Hélène Ohlsson – doktorand i teatervetenskap, Stockholms universitet, skådespelerska, regissör och författare
  • Anita Olson Gustafson – professor i historia, Mercer University, Georgia, och författare av boken Swedish Chicago

Därutöver får du information och tips om hur du kan använda digitala humanistiska och historiska resurser i forskning och undervisning om Svensk-Amerika av representanter för Swedish American Museum (Chicago), Swedish American Archives of Greater Chicago och Swenson Swedish Immigration Research Center (Rock Island). Det kommer också att finnas tid för diskussioner om hur man bäst undervisar i svenska på distans under coronapandemin.

Sponsorer

Sverigesymposiet sponsras i år av de svenska programmen i delstaten Illinois:

  • Augustana College i Rock Island
  • University of Illinois i Urbana-Champaign
  • North Park University i Chicago

samt av Svenska institutet.

För återkoppling eller förslag beträffande programmet kontakta programkommittén: